PROJEK DUIT RAYA 2019

SELAMAT DATANG KE BLOG INI SEMOGA MENDAPAT MANFAAT BERSAMA, WHATSAP/SMS KE NO 018-2120205**TERIMA KASIH*https://aturgaya.blogspot.my/

MARI BELAJAR BUAT POLA JAHITAN JUBAH BIASA




Assalamualaikum

Pola Jubah Biasa 


Pola Hadapan 
AB               = Labuh Jubah
AC               = Ukuran Bahu  ÷ 2
AF                = Ambil ukuran dada ÷ 4 (bahagian Ketiak)
AI                 =  Ukuran daripada Bahu Ke Pinggang ** standard ukuran 14 ½ inci @ 15 inci**
IJ                  =  Ukuran Paras Ponggong **standard ukuran 8 inci @ 9 inci
IK                 =  Ukuran pinggang ÷ 4 +1
JL                  = Ukuran ponggang ÷ 4 
BM                = Ukuran punggung  ÷ 4 +5 
A -D              =  Ukur 2 ½ 
C-E                =  Turun 1 Inci
F-H                =  Ukuran dada ÷ 4 +0.25 "
O-G               =   1 inci

***Buat garisan lekuk E, G, O ke H***

AI                  = Standard Ukuran 14 inci @ 15 inci ***
MN                = Ukur 1 inci

Pola Belakang
Hanya perlu tekap aje pola hadapan dan lebihkan 1 inci @ 1/2 inci 


Pola Lengan Jubah




Detail :-
Nota : Ukuran adalah menggunakan Inci
AB          = UKUR PANJANG TANGAN
AC          = UKUR 4” @ 4.5"
AD          = UKUR DADA ÷ 4 + 1
AD          = (÷ 4 DAPATKAN TITIK-TITIK H,F,J)
H-G, J-I = UKUR ½”
BE           = LIUAS PERGELANGAN TANGAN YANG DIKEHENDAKI

Sekian untuk kali ini
SELAMAT MEMCUBA.....



53 comments:

  1. Assalam.ada x contoh jubah y dha jahit mngikut pola kat ats tu..^^

    ReplyDelete
  2. Jika Anda Berminat Untuk Menambah Pendapatan Dengan Mengambil Upah Menjahit Jubah Moden, Baju Kurung Dan Baju Melayu Atau Ingin Menjahit Baju Sendiri, Anda Bolehlah Belajar Menjahit Dengan Panduan Ini Yang Lengkap Dengan Illustrasi, Teks Penerangan Dan Gambar Sebenar Yang Menjadikan Pembelajaran Anda MUDAH, MENARIK Dan PRAKTIKAL...

    SiLa KLik Sini

    ReplyDelete
  3. wah best nya jumpa jgk pola jubah

    ReplyDelete
  4. memang seronok dapat buat jubah sendiri kan.. tp bab leher ngan ketiak agak rumit bagi saya...
    minta izin ambil ilmu kat sini ye ...

    nanti ade kelapangan meh lah akak singgah blog saye ye .
    http://ummiazalin.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau jahit untuk ketiak sebaiknya kalau masih tahap belajar di jelujur dulu mengikuti alur rader(jiplakan pola yang menggunakan kertas karbon)
      Untuk leher buat bahan jiplakan leher/lapisan nya ukuran bisa kita sesuaikan,kemudian dijahit lapisan diposisi luar,sebelum di balik ke dalam gunting kecil2 terdahulu kampuhnya biar kain bisa di balik dengan sempurna.

      Delete
    2. Kalau jahit untuk ketiak sebaiknya kalau masih tahap belajar di jelujur dulu mengikuti alur rader(jiplakan pola yang menggunakan kertas karbon)
      Untuk leher buat bahan jiplakan leher/lapisan nya ukuran bisa kita sesuaikan,kemudian dijahit lapisan diposisi luar,sebelum di balik ke dalam gunting kecil2 terdahulu kampuhnya biar kain bisa di balik dengan sempurna.

      Delete
  5. saya ambil ilmu nie ye.. trime kasih.. :)

    ReplyDelete
  6. terima kasih...sudi kongsi ilmu...

    ReplyDelete
  7. terima kasih..sudi kongsi ilmu...

    ReplyDelete
  8. Terima kasih kongsi ilmu disini

    ReplyDelete
  9. Terima kasih ye atas ilmu yg dikongsikan :)

    ReplyDelete
  10. Terima kasih ye atas ilmu yang dikongsikan :)

    ReplyDelete
  11. Terimakasih kerana share ilmu. Semoga Allah memberkati rezeki anda.

    ReplyDelete
  12. Terimkasih Atas Informasinya, sangat membantu sekali,.
    Update terus blognya

    http://jellygamatgoldgpro.com/

    ReplyDelete
  13. Nice Info.. Bagi anda yang ingin belajar menjahit dirumah dengan pola baju siap pakai, bisa memperoleh polanya di Fitinline..

    ReplyDelete
  14. Terima kasih kongsi ilmu...semoga murah rezeki....

    ReplyDelete
  15. kalu jubah kanak2 pun formula dia sama eh dengan dewasa

    ReplyDelete
  16. Assalam Ummi Formula yang digunakan sama saja untuk dewasa dan kanak-kanak
    terima kasih atas pertanyaan...

    ReplyDelete
  17. terima kasih share ilmu...halalkan ye.

    ReplyDelete
  18. bertambah lagi ilmu buat jubah..mintak halal yea..terima kasih.... ☺

    ReplyDelete
  19. Mohon share ilmu... Thanks atas perkongsian... :)

    ReplyDelete
  20. is mean bahagian lengan tu nak potong straight atau AIGD ? tak faham kat bahagian situ

    ReplyDelete
  21. sitinurain untuk dress kain kena lipat 4 guna kain bidang 60"

    ReplyDelete
  22. bahagian lengan tu potong ikut lekuk AIGD

    ReplyDelete
  23. Salam, sy nk tnya bahagian lengan..AJ, DH mcmna nk dptkan?maaf, budak baru belajar

    ReplyDelete
  24. Wsalam Nani.. untuk dapatkan AJ tu kena buat ukuran garisan A - I(Ukuran bahu ke pinggang) standard biasanya 14.5inci @ 15inci, lps tu baru ukur I - J (ukuran Paras Punggung) standard 8"@9"

    AD kena buat ukuran bahu A - C bahagi 2 = F- O, daripada C - E turun 0.5", Daripada O masukkan kedalam 0.5 Inci, dapatkan titik G, lepas tu baru buat lekuk lengan EOH

    ReplyDelete
  25. Ohh, sis...detail y sis bg ni smua bhgian lengan ke?sy dah tgk tp masih keliru dgn penerangan sis...boleh sy dptkn contact sis utk mudah bertanya, jika sis xkeberatan utk membantu...

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum...mohon share info...trm kasih

    ReplyDelete
  27. tqvm.... minta halal ilmu yg diberi

    ReplyDelete
  28. terima kasih atas perkongsian ilmu..

    ReplyDelete
  29. Sy mohon share ye ikmu ni..trima kasih

    ReplyDelete
  30. tq.. tunjuk ajar mu sifu.. hehe.. dah boleh ikut cara buat jubah biase.. i'm so... happy!!! dpt contoh nie..

    ReplyDelete
  31. Bagus sekali ilmunya, bisa aku cuba dirumah.. terima kasih ibu

    ReplyDelete
  32. assalammualaikum saya nak tanya mcm mana nak ambil ukuran dada tu yek contoh anak saya dari bahu hingga ke ketiak 6"÷4=1.5" mcm pendek betul ke cara kiraan saya

    ReplyDelete
  33. assalammualaikum saya nak tanya mcm mana nak ambil ukuran dada tu yek contoh anak saya dari bahu hingga ke ketiak 6"÷4=1.5" mcm pendek betul ke cara kiraan saya

    ReplyDelete
  34. waalaikumsalam nor fariza...boleh umur anak berapa tahun & ukuran keliling dada berapa?

    ReplyDelete